Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

4 Mevsim bağışıklık sisteminizi güçlendirin!

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yapabileceğiniz en iyi şey sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmaktır.

Yeterli uyku, fiziksel olarak aktif olmak ve sağlıklı beslenmek; tüm bunlar soğuk algınlığı mevsimi süresince faydalı olabilecek uygulamalardır.

Beslenmeye gelince, soğuk algınlığına karşı özellikle etkili olduğu gösterilmiş tek bir besin maddesi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemede önemli bazı gıdalar söz konusudur.

 

Gripten kurtulmada renkli gıdalar

Farklı çeşitte, renkli meyve ve sebze tüketmeniz sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemeye yetecek miktarlarda vitamin, mineral ve antioksidan almanızı sağlayacaktır. Her gün 2 porsiyon meyve ve 5 porsiyon sebze tüketmeyi hedefleyiniz.

 

Sebze tüketiminizi artırmaya yönelik ipuçları

  • Sos ve güveç yaparken soğanların ve sarımsakların rengi kahverengiye döndüğü sırada içine ince rendelenmiş havuç, kereviz ve kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Pişmeye yakın bebek ıspanak ve mantar ekleyip karıştırabilirsiniz. Sebze yemeklerini çok miktarlarda yapmanız ve porsiyonlar halinde derin dondurucuda saklamanız öğle ve akşam yemeklerini hazırlarken size zaman kazandıracaktır.
  • Sebze çorbaları hızlı hazırlanabilen lezzetli yemeklerdir. Hafta sonu büyük bir tencere dolusu hazırlayıp takip eden günler öğle ve akşam yemeklerinde tüketebilirsiniz. Ekstra protein içermesini istiyorsanız içine mercimek ve lif ekleyebilir, tuz içeriğini minimumda tutmak için tuzu azaltılmış et sularını tercih edebilirsiniz.
  • Fazla hazırlık gerekmeksizin yemeğinize sebze ekleyebilmek için derin dondurucunuzda her zaman donmuş sebzeler bulundurunuz. Donmuş sebzeler hem taze sebzeler kadar besleyicidir, hem de teneke kutulardaki hazır gıdalar gibi yüksek miktarda tuz içermezler

 

Meyve tüketiminizi artırmaya yönelik ipuçları

  • Kahvaltınıza meyve ekleyin. Rendelenmiş armut ve hurmaları yulaf lapası veya tahıla ekleyerek yemeyi
  • deneyebilirisiniz. Kahvaltı için muz, üzümsü meyveler (çilek, ahududu, böğürtlen, dut, frenk üzümü vb.), buğday bisküvisi ve sütü karıştırarak meyve püresi hazırlayabilirsiniz.
  • Dondurucuda bir torba donmuş üzümsü meyveler (çilek, ahududu, böğürtlen, dut, frenk üzümü vb.) saklayabilir, antioksidan destek için yoğurda ve unlu mamüllere ekleyebilirsiniz.
  • İş yerinde sabah veya akşam çayı atıştırmalığı olarak meyveyi tercih edebilirsiniz. Haftanın başında birkaç parça yanınıza alabilir ve bunları buzdolabında saklayarak hafta boyunca tüketebilirsiniz.

Referans :The Australian Nutrition Foundation, 2013 www.naqld.org (son erişim tarihi: 28.06.2019)
Tosun, İ., & Yüksel, S. (2003). Üzümsü meyvelerin antioksidan kapasitesi. GIDA, 28(3).