Çocuklarda Omega 3 Kullanımı Hakkında Merak Ettikleriniz

Bana danışan anne ve babalar çocuklarının sağlığı için omega 3 yağ asidi kullanımı hakkında  yıllardır birçok soru sorarlar. Bunların arasından en sık sorulanların cevaplarını sizlerle paylaşmak istedim. Omega 3 yağ asidi nedir? Omega 3 yağ asitleri adından anlaşıldığı gibi bir çeşit yağdır. Kendi içinde üçe ayrılır: DHA (dokosaheksanoik asid,) EPA (eikosapentanoik asid,) ve ALA (alfalinoleik…

Devamını Oku

Çocuğunuzun Bağışıklık Sisteminin Güçlü Olması İçin 10 Öneri

Sevgili anne ve babalar merhaba. Yirmi seneyi aşkın süredir bir çocuk hekimi olarak hizmet veriyorum. Bu süreç içinde ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili en çok arzu ettiği şeylerin arasında elbette güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları yer alıyor. Hele ki COVID-19 Pandemisi söz konusu olduğundan beri bu arzu daha da arttı. Aslına bakarsanız, bağışıklık sisteminin güçlü olması…

Devamını Oku

Eklemlerimizi Beslemeyi Unutmayalım – 2

Glukozamin ve kondroitin? Nedir, nasıl etki eder? Osteoartrit tedavisinde hakkında en fazla konuşulan, en uzun deneyimi olan bu grupta yer alan destekleyici tedavilerden birisi glukozamin ve kondroitin sülfattır. Kabuklu deniz canlılarının kabuklarından elde edilir. Kıkırdak hücrelerinden proteoglikan (bağ doku dolgu maddesi) sentezini arttırdıkları ve ödem çözücü etki yaptıkları bildirilmiştir. Etkileri arasında bir miktar farklılıklar vardır,…

Devamını Oku

Eklemlerimizi Beslemeyi Unutmayalım – 1

Sağlıklı eklemler bizi ağrısız ve hareketli bir şekilde uzun yıllar taşır. Hareketin devamı; hipertansiyon, diyabet, damar sertliği, Alzheimer, depresyon gibi birçok hastalığın önlenmesinde çok önemlidir. Eklemlerimiz temel olarak karşılıklı kemikler, bu kemik yüzeyleri örten, kıkırdak ismi verilen özelleşmiş bir hyalin doku, kıkırdaklar arası sıvı ve bu dokuları bir torba gibi sararak kapalı bir bölme haline getiren…

Devamını Oku

Aklımızdaki Covid-19 Soruları 2

Pandemiden nasıl korunalım? Yöntemler? Etkin bir bağışıklık sistemi için neler gerekli? Dünya tarihine baktığımızda COVID-19’ dan çok daha fazla kayıpların yaşandığı birçok pandemiyi görüyoruz. Böylece insanlık yok olmadan ve bağışıklık sistemi öğrendiği hafızayı aktararak türünü sürdürmeye devam etti. Gelişen teknoloji ile tanı ve tedavi yöntemleri bizi daha sağlıklı kılmak için etkin bir şekilde yanımızda. Çok…

Devamını Oku

Aklımızdaki Covid-19 Soruları 1

• Kalıcı Bağışıklık mümkün mü? • Koronavirüs geçirdim, tekrar hastalanır mıyım? • Belirti göstermeden (semptomsuz)geçirenlerin bir sırrı var mı? Mart ayından bu yana SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 pandemisini deneyimleyerek öğrenmekteyiz. İlk çıktığı günden bugüne tüm dünyada ve ülkemizde başlangıca göre artan vaka sayıları ile hızlı bir öğrenme eğrimiz oldu. Hastalığın yıkıcı etkilerinin ve elimizdeki…

Devamını Oku

Uyku Kalitesi ve Süresinin Önemi

Uyku süresi ve kesintisiz, kaliteli bir uyku, uykudan sağlanacak fayda için temel unsurlardır. Uykunun kendi içinde değişik bölümleri olur. İlk bölüm olan yavaş dalga uykusu (Slow Wave Sleep) bağışıklıkta çok önemli bir yere sahiptir. Geç uykuya yatıldığında bu evre kısaltılmış olur ve istenen verim alınamaz. Uyku ve bağışıklık üzerine biraz gerçek hayattan alınan örnek çalışmalarla…

Devamını Oku

Bağışıklık Sistemi Üzerine Uykunun Etkileri

Merhaba , uzun süren pandemi günleri geride kaldı ancak hala hayatımızda Corona virüs enfeksiyonu devam etmekte.  Önümüzdeki aylarda tekrar bir atak olması durumlarına ilk seferden daha hazırlıklı ve bilinçli olmak durumundayız. Kendisine ait özel bir tedavi ve aşısı olmayan bu enfeksiyonun bize öğrettiği en önemli şey, en güçlü koruyucu kalkanın kendi savunma sistemimiz olduğudur. Bu…

Devamını Oku

Covid ve Egzersiz

Enerji harcanan ve içine kasların katıldığı her türlü vücut hareketini fiziksel aktivite olarak adlandırabiliriz. Egzersiz ise düzenli, tekrarlayan ve bir amaca yönelik olan bir fiziksel aktivite türüdür. Farklı egzersiz grupları vardır: endurans (dayanıklılık), güç, denge ve esneklik sağlayanlar. Birbirinden farklı egzersiz gruplarını kombine etmek egzersizin sıkıcılığını da azaltmaktadır. Sağlıklı kalmak için genç ya da yaşlı…

Devamını Oku

Ramazan Ayında Bağışıklık Sistemi

Ramazan ayında beslenme ve uyku düzeni değişikliklerinin insan vücudunun dinamikleri üzerinde etkileri uzun yıllardır değerlendirilmektedir. Son yıllarda belli süre ile aç kalmanın vücut üzerinde olumlu etkilerinden de bahsedilmektedir. Uzun süreli açlık metabolizmayı oksidatif stres, inflamasyon açısından olumlu yönde etkilemekte, özellikle kan basıncı ve total kolestrol açısından da yararlı olabilmektedir. Yemek ve uyku düzenindeki değişiklikler vücut…

Devamını Oku

Yeni Koronavirüs’e (COVID-19) Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Son birkaç aydır, şu anda COVID-19 olarak adlandırılan yeni bir RNA koronavirüsü Çin’de ortaya çıkmış ve 3- 4 ay gibi bir sürede 120’den fazla ülkeye yayılmıştır. Şu an için üç milyondan fazla insanı enfekte etmiş ve iki yüz yedi binden fazla ölüme neden olmuştur. Koronavirüsler, insanlar dahil olmak üzere memelilerin solunum yollarını tipik olarak etkileyen…

Devamını Oku

Ramazan Geldi Hoş Geldi

Her sene Ramazan’da oruç tutmanın getirdiği bedensel ve ruhsal faydalardan yararlanabilmek için dikkat edilmesi gereken konulardan bahsedilir. Ancak bu yıl Ramazan ayının COVID-19 enfeksiyonu zamanına denk gelmesi ve birçok kişinin neredeyse 1 aydan fazla zamandır evde yaşaması nedeniyle oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar daha önceki senelerden daha fazla önem kazanıyor. Bu sene Ramazan ayında…

Devamını Oku

Osteoporoz ve K2 Vitamini

Dünya çapında spontan kırıkların temel nedeni osteoporozdur. Yılda 88.9 milyon kırığa neden olmaktadır. Yine dünya çapında 50 yaş üzeri 3 kadından biri ve 50 yaş üzeri 5 erkekten biri osteoporoz nedenli kırıkla karşılaşacaktır. Osteoporoz esas olarak kemik kaybı ile karakterize bir durumdur ve en önemli nedeni genetik yatkınlık olmakla beraber hareket azlığı, sigara içme ve…

Devamını Oku

Kemik Erimesine (Osteoporoz) Karşı Kemiklerinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Kemik erimesi önemli bir problemdir. Özellikle yaş ilerledikçe gözlenme ihtimali artan bir sorundur. Tıbbi olarak “osteoporoz” olarak ifade edilen bu durum kadınların sorunu gibi algılansa da aslında ilerleyen yaşlarda hem kadın hem erkeklerin sorunu olduğu aşikardır.   Kemik Erimesi (Osteoporoz) Nedir? Osteoporoz aslında bir halk sağlığı problemidir. Çünkü ileri yaşlarda gözlenen osteoporoz kemik yoğunluğunu ve…

Devamını Oku

Gebelik Sürecinde Kemiklerinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Gebelik mucizevi bir süreçtir. Aslında gebelik kadınları erkeklerden üstün kılan en önemli özelliktir. Çünkü sadece kadın yeni bir cana can verebilir. Ancak gebelik sürecinde kadınlar çok dikkatli olmalı, beslenmesine özen göstermelidir. Olabildiğince sağlıklı gıdalar tüketmeli,gerek doğumla sonuçlanacak gebelik sürecini gerekse emzirme dönemini herhangi bir vitamin veya mineral eksikliğine yer vermeden sürdürmelidir. Gebelik sürecinde annenin beslenmesi…

Devamını Oku

Bu Yılın Konusu: Corona Virüs

Kış ayları geldiğinde tabii ki virüslerle karşılaşmamız çok doğal. Bu yüzden de kış gelmeden bağışıklık sistemimizi güçlendirelim diyoruz. Zira virüslere karşı özel bir ilacımız yok ve antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkili. Virüslerin en önemli düşmanı bağışıklık sistemimiz ve de onu sağlam tutarak virüslerle savaşabiliyoruz. Bu nedenle de virüslerden en fazla etkilenenler bağışıklık sistemi nispeten zayıf…

Devamını Oku

Kışa Hazır mısın?

Bağışıklık sistemimiz bizi hastalıklara karşı korur. Özellikle kış döneminde artan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla savaşta bağışıklık sistemimize çok iş düşer. Yoğun stres, çevre kirliliği ve işlenmiş gıda tüketimi bizlerin bağışıklık sistemlerini etkileyerek zayıflatmaktadır. Ancak bunlar ne yazık ki şehir hayatının rutinleri, kaçma şansımız pek yok… Üstüne bir de kapalı ortamlarda çalışma, toplu taşıma gibi…

Devamını Oku

İnfantil Kolikli Bebeğe Yaklaşım

İnfantil kolik anne-babaların çocuk hekimine en sık başvuru nedenleri arasında yer alır. 3 aylıktan küçük her 5 bebekte bir görülen aşırı ağlama genellikle kolik olarak adlandırılır ve nedeni tam olarak bilinmeyen bu sorun “üçler kuralı” ile tanımlanmıştır: 1. Üç haftadan uzun süre, 2. Haftada en az üç gün, 3. Her gün en az üç saat…

Devamını Oku

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

4 Mevsim bağışıklık sisteminizi güçlendirin! Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yapabileceğiniz en iyi şey sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmaktır. Yeterli uyku, fiziksel olarak aktif olmak ve sağlıklı beslenmek; tüm bunlar soğuk algınlığı mevsimi süresince faydalı olabilecek uygulamalardır. Beslenmeye gelince, soğuk algınlığına karşı özellikle etkili olduğu gösterilmiş tek bir besin maddesi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, sağlıklı bağışıklık sistemini…

Devamını Oku