Osteoporoz ve K2 Vitamini

Dünya çapında spontan kırıkların temel nedeni osteoporozdur. Yılda 88.9 milyon kırığa neden olmaktadır. Yine dünya çapında 50 yaş üzeri 3 kadından biri ve 50 yaş üzeri 5 erkekten biri osteoporoz nedenli kırıkla karşılaşacaktır.

Osteoporoz esas olarak kemik kaybı ile karakterize bir durumdur ve en önemli nedeni genetik yatkınlık olmakla beraber hareket azlığı, sigara içme ve düşük vücut ağırlığı risk faktörleridir.

Osteoporoz tedavisinde uzun yıllardır D vitamini ve kalsiyum kullanılmaktadır. K vitamini de kemik sağlığında önemli rol oynamaktadır. K vitamini normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur. Düşük K vitamini alımı ve düşük serum K vitamini değerleri kemik kırıkları ile ilişkili bulunmuştur.

Vücudumuz K vitamini sentezlememekte ve dışarıdan almaktadır. Bağırsak emilimi sonrası tüm K vitaminleri karaciğere taşınır. K1 vitamini pıhtılaşma faktörü sentezi için karaciğerde tutulur. K vitamini vücutta depolansa da düzenli alınmadığı taktirde depolar hızla tükenmektedir. K2 vitamini ise kan dolaşımına katılır. Kemik ve damarlar dahil karaciğer dışı dokulara K vitamini bu yolla sağlanır. K2 vitamini kalsiyumdan kemiklerin daha fazla yararlanmasına yardımcı olarak böbrek ve damarlarda birikmesini engeller.

Yapılan çalışmalar kalsiyum, magnezyum, çinko, D vitamini ve K vitamini kombinasyonu ile desteklenen kişilerde kemik kaybının azaldığını göstermiştir. Ayrıca vitamin K2 desteği alan kadınlarda kırık oranlarının daha az olduğu görülmüştür. Menopoz sonrası kadınlarda kullanılan K2 vitamin desteği kemik kitle indeksini artırmıştır. K2 vitamini kullanımı genellikle güvenlidir.

Referanslar:

  1. Rodriguez CO ve Curiel MD, Vitamin K and Bone Health: A Review on the Effects of Vitamin K Deficiency and Supplementation and the Effect of Non-Vitamin K Antagonist Oral Anticoagulants on Different Bone Parameters, Journal of Osteoporosis, 2019
  2. Ballegooijen AJ ve ark, The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review, International Journal of Endocrinology, 2017
  3. Cunningham E, What is Vitamin K2 and Does It Have an Impact on Bone Health?, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics,2016
  4. Curiel MD, Action of Vitamin K on Bone Health, Rev Osteoporos Metab Miner 2015 7;1:33-38
  5. Vermeer C., Food & Nutrition Research 2012, 56: 5329
  6. FAO/WHO expert consultation on human vitamin and mineral requirements, 2001
  7. Frandsen NE ve Gordeladze JO, Vitamin K2 and Bone Health, http://dx.doi.org/10.5772/64876