Bu Yılın Konusu: Corona Virüs

Kış ayları geldiğinde tabii ki virüslerle karşılaşmamız çok doğal. Bu yüzden de kış gelmeden bağışıklık sistemimizi güçlendirelim diyoruz. Zira virüslere karşı özel bir ilacımız yok ve antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkili. Virüslerin en önemli düşmanı bağışıklık sistemimiz ve de onu sağlam tutarak virüslerle savaşabiliyoruz. Bu nedenle de virüslerden en fazla etkilenenler bağışıklık sistemi nispeten zayıf çocuklar ve yaşlılar ile çeşitli kronik hastalıklar nedeniyle bağışıklık sisteminde sorun olanlar. Virüs konusu her yıl farklı virüslerle karşımıza geliyor. En popüler virüsümüz olan Influenza (grip) ile başa çıkmayı nispeten öğreniyorken SARS gibi virüsler korkutucu olabilmişti.

Bu yılın virüsü ise Corona virüsü. İlk olarak 31 Aralık 2019’ta Çin’in Wuhan şehrinde pnömoni vakalarıyla karşımıza çıktı. 31 Aralık 2019 ile 20 Mart 2020 arasında laboratuvarca doğrulanmış, dünyada toplam 245.000 Corona virüs vakası bulunuyor. Bildirilmiş olan ölüm sayısı ise 10.025. Her geçen zaman diliminde bu rakamlar maalesef artıyor.

Corona virüsün 3 önemli belirtisi var. Nefes darlığı, zamanla kötüleşen öksürük ve gittikçe yükselen ateş. Semptomlar ortaya çıkmadan 2 gün ile 2 hafta öncesinden virüs kapılmış ve kişi taşıyıcı olabiliyor. Aslında belirtiler Influenza virüsüne çok benzer. Influenza çok daha yaygın ve tehlikeli bir virüs. Mesela ABD’de 2019-2020 sezonunda Influenza virüsüne yakalananların %6.8’i ölmüşken bu oran Corona virüste %2.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Corona virüsüne yakalananların hepsi 45 yaş üzeri ve üçte 2’si erkek. Hastalık öksürme ve hapşırma ile birlikte hava yoluyla yayılıyor. Diğer taraftan kişisel temasla olduğu gibi (el sıkışma vb.) virüsün bulaştığı bir yüzeye dokunarak da bulaşabiliyor. Bu nedenle de yakın temastan kaçınmak ve kalabalık yerlerde maske takmak da korunma yöntemleri arasında yer alıyor.

Temel semptomların dışında kişiden kişiye değişen semptomları arasında baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gözlenen semptomlar sayılabilir

Henüz Corona virüs için geliştirilmiş bir tedavi yok. Ancak hem aşı hem de tedavi için sağlık endüstrisi çalışmalarını sürdürmekte

Virüse karşı hem kendinizi hem de çevrenizi korumak için yapılması gerekenler var.

  1. Hasta iseniz evden çıkmayın.
  2. En az 20 saniye ellerinizi su ve sabunla yıkayın. En az %60 alkollü bir temizleyici ile ellerinizi temizleyin. Ellerinizi her kirli gördüğünüzde su ve sabunla yıkayın.
  3. Ellerinizi yıkamadan gözünüze, burnunuza ve ağzınıza sürmeyin.
  4. İnsanlarla yakın temasta bulunmayın.
  5. Hasta kişilerin ve sağlık çalışanlarının maske kullanması uygun olacaktır.
  6. Sosyalleşmeye bir süre ara verelim. Ne sebeple olursa olsun toplu etkinliklerden kaçınalım.
  7. Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evimizde izole bir şekilde geçirelim. Misafir kabul etmeyelim.

Bunların yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlü tutulması amacıyla düzenli uyku uyunması, sigara ve alkolden uzak durulması, yeterli beslenmenin sağlanması ve destekleyici ürünlerin kullanılması önerilmektedir.

Referanslar:

  1. Pan American Health Organization, Epidemiological Update Novel Coronovirus (COVID-19), 14 Feb 2020, paho.org
  2. https://www.healthline.com/health/coronavirus-covid-19#outlook (son erişim tarihi 24.02.2020)
  3. https://medlineplus.gov/coronavirusinfections.html# (son erişim tarihi 24.02.2020)
  4. Los Angeles County Department of Public Health www.publichealth.lacounty.gov (son erişim tarihi 06.02.2020)