Ramazan Geldi Hoş Geldi

Her sene Ramazan’da oruç tutmanın getirdiği bedensel ve ruhsal faydalardan yararlanabilmek için dikkat edilmesi gereken konulardan bahsedilir. Ancak bu yıl Ramazan ayının COVID-19 enfeksiyonu zamanına denk gelmesi ve birçok kişinin neredeyse 1 aydan fazla zamandır evde yaşaması nedeniyle oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar daha önceki senelerden daha fazla önem kazanıyor.

Bu sene Ramazan ayında oruç tutmanın en önemli farkı, bağışıklık sistemine çok daha fazla önem gösterilmesi gereken bir dönemden geçmemiz. Diğer taraftan bunun bazı avantajları da söz konusu. Özellikle zamanın çoğunu evde geçirmeye bağlı olarak bedensel hareketin ve dolayısıyla su kaybının daha az olduğu bir oruç dönemi olacak. Ayrıca evde esnek çalışma saatlerine sahip olanlar ya da çalışmayanlar için uykuda geçirilen zaman da daha fazla olabilecek. Oruç tutarken beslenme açısından dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir.

 

 

 

  1. Mutlaka iftar ve sahurda,her iki öğünde de, dengeli beslenmeye - dikkat edilmelidir. İftar ile sahur arasında çok abur cubur yenmemelidir. Hafif atıştırmalıklar, örneğin meyve iyi bir seçenek olabilir. Bol bol su içmek ihmal edilmemelidir.
  2. Oruç tutarken özellikle de uzun süreli oruç zamanlarında vücudun en önemli sıkıntısı susuz kalmaktır. Bu nedenle bol su için ve su içeriğinden zengin meyve ve sebzeler tüketin. Domates, salatalık, göbek maruldan oluşan salatalar ve çilek, ananas, kavun, karpuz gibi suyu bol meyveler seçenekler arasında olabilir.
  3. Ramazan’da tatlı yeme eğilimi artsa da şekerden olabildiğince kaçınmak önemlidir. Şeker ihtiyacını beyaz şeker, beyaz un içeren şerbetli bir tatlı yerine, yulaf,elma ve cevizden oluşan lif içeriği yüksek bir kurabiye ile giderebiliriz. Böylece kan şeker seviyemizde oluşabilecek dalgalanmaları önlemiş oluruz. -
  4. Kahve, çay ve kola gibi kafeinden zengin içeceklerin tüketilmesi vücuttan su atılmasını artıracağı için su ihtiyacını artıracaktır. Aynı şekilde fazla tuzlu yemekler ya da tuz içeriği yüksek turşu gibi gıdalar da yine tavsiye edilmemektedir.
  5. Gerek iftar gerekse sahurda ufak porsiyonlar tüketilmesi önemlidir. Özellikle de sağlığımızı korumak için evde kaldığımız bu dönemde, hareketin de kısıtlı olduğunu düşündüğümüzde bu konu hassastır.
  6. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi için meyve, sebzeden zengin ve protein, yağ, karbonhidrat açısından dengeli beslenilmelidir. Bağışıklık sistemini desteklemek üzere C vitamini, çinko, beta glukan, selenyum, gibi destekleyiciler beslenmeye eklenebilir.
  7. Özellikle sahurdan sonra uykuya geçildiği için rahatsız etmeyecek gıdalar tercih edilmelidir. Kızartmalardan ve şerbetli tatlılardan kaçınılmalı, ızgara ve haşlama ile sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Sahur saatinde hafif bir kahvaltı, tok tutması ve protein ihtiyacını karşılaması için bir yumurta önerilebilir.

Ramazan sadece bedenin değil, ruhun da arındığı bir dönemdir. Özellikle evde kaldığımız bu dönemde ruhumuzu arındıracak ve dinlendirecek aktivitelere odaklanılabilir. Yine bu dönemde ilişkilerimiz gözden geçirilerek değerlendirebilir ve özellikle de kırgınlıklar varsa düzeltme çareleri aranabilir.

Sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan ayı dileği ile...

Referanslar:

  1. Sahdman Z et all, Ramadan Major Dietary Patterns, Iran Red Crescent Med J. 2014 September; 16(9): e16801.
  2. Communities in Action, Ramadan Health Guide, 2007
  3. WHO, Dietary recommendations for the month of Ramadan http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/dietary-recommendations-for-the-month-of-ramadan.html
  4. Oukerro FH et all, Ramadan fasting influences on food intake consumption, sleep schedule, body weight and some plasma parameters in healthy fasting volunteers, African Journal of Biotechnology Vol. 12(21), pp. 3327-3332, 22 May, 2013
  5. Hellman J, The Signıificance Of Eating During Ramadan: Consumption And Exchange Of Food In A Village In West Java, Food and Foodways, 16:201–226, 2008